Coaching

Ποιος δεν χρειάζεται coaching;

Είναι γεγονός ότι η βάση της ζωής μας μάς έχει δοθεί ήδη δομημένη και σίγουρα η αφετηρία είναι διαφορετική για τον καθέναν από εμάς. Παρότι αποτελούμαστε από τα ίδια υλικά, υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα άστρα, ήδη από την παιδική μας ηλικία δεχόμαστε διαφορετικά ερεθίσματα στο ταξίδι μας. Είναι, επίσης, γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε χαρίσματα, ταλέντα, ικανότητες, δεξιότητες αλλά και ανάγκες, επιθυμίες, όνειρα και προσδοκίες. Όλα αυτά είναι κομμάτια του εαυτού μας και αν μας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τα πρώτα και να φροντίσουμε τα δεύτερα, τότε μπορούμε να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και να έχουμε μια πιο ισορροπημένη και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συχνά ακούμε τριγύρω, αν όχι και από εμάς τους ίδιους, τις ακόλουθες εκφράσεις: «έχω μπλοκάρει», «δεν ξέρω τι θέλω», «δεν έχω χρόνο», «δεν προλαβαίνω», «ποια απόφαση είναι καλύτερη για εμένα;», «φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρω», «όλα μου πάνε στραβά», «δεν αντέχω άλλο μέσα σε αυτήν τη σχέση», «προσπαθώ αλλά δεν βρίσκω καμία λύση», «δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω», «θέλω ν’ αλλάξω τη ζωή μου αλλά δεν ξέρω πως», «δεν τα πάω καλά με την οργάνωση», «δεν είμαι καλός σε τίποτα», «κάνω συνέχεια λάθη», «δεν αξίζω τίποτα», «σιχαίνομαι τη δουλειά μου»…

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δεινό από την ασυμφωνία με τον εαυτό μας και όταν αυτή υφίσταται, τότε έχει έρθει η στιγμή που χρειάζεται να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό όπως είναι ο coach. 

Τι είναι ο Coach;

Ο Coach είναι ένας άνθρωπος επιστημονικά εκπαιδευμένος και καταρτισμένος, που μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας, να οργανώσουμε τη σκέψη και τις προτεραιότητές μας και να δράσουμε τόσο ως προς το δικό μας όφελος όσο και των συνανθρώπων μας. Τα πολύτιμα εργαλεία του είναι η γνώση, η εμπειρία, η υπομονή, η ειλικρίνεια και η κατανόηση των συναισθημάτων, ενώ οφείλει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται διαρκώς τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Coach γίνεται ο συνταξιδιώτης μας στο ταξίδι της αυτογνωσίας μας παρέχοντάς μας αυτά τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το σημείο που βρισκόμαστε, να ανακαλύψουμε το σημείο που θέλουμε να βρεθούμε και να σχεδιάσουμε μαζί το χάρτη της διαδρομής.

Πιο συγκεκριμένα ο Coach 

 • διευκολύνει τον Coachee του να εξερευνήσει τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις δεξιότητες και τις διαδικασίες σκέψης
 • βοηθάει τον Coachee να ορίσει τους κατάλληλους γι’ αυτόν στόχους  
 • διατυπώνει ερωτήσεις (μαιευτική μέθοδος) διευκολύνοντας τον Coachee να αναπτύξει τα δικά του δεδομένα, να προσδιορίσει λύσεις και δράσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του  
 • παρατηρεί, ακούει, κάνει ερωτήσεις προκειμένου να κατανοήσει τι και πώς σκέφτεται ο Coachee αλλά και πώς αισθάνεται  
 • ενθαρρύνει τη δέσμευση για δράση και την ανάπτυξη μιας μόνιμης προσωπικής εξέλιξης και αλλαγής  
 • σέβεται τον Coachee και δεν κρίνει ποτέ τις απόψεις του, τον τρόπο ζωής του και τις φιλοδοξίες του  
 • εξασφαλίζει ότι ο Coachee δεν θα αναπτύξει κάποιο είδος εξάρτησης από τον ίδιο  
 • αξιολογεί τα αποτελέσματα αξιοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η διαδικασία είναι επιτυχής και ο Coachee επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει. 

Ο Coach γνωρίζει 

 • ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για περισσότερα απ΄ όσα νομίζει και ότι είναι γεννημένος για ανάπτυξη και βελτίωση
 • ότι αποκτούμε προβάδισμα στη ζωή όταν χτίζουμε πάνω στα δυνατά μας σημεία και όχι στα αδύναμα  
 • ότι η δράση παίζει σημαντικότερο ρόλο από τα λόγια και τις αναλύσεις. Ο Coach δε βοηθά τον Coachee να αλλάξει τον κόσμο αλλά προσπαθεί να τον βοηθήσει να μεταμορφώσει τον μικρόκοσμό του εντοπίζοντας το ξεχωριστό, δικό του πεδίο δράσης  
 • τη δύναμη της θέλησης και γι’ αυτόν το λόγο δεν θεωρεί το μέλλον προδιαγεγραμμένο. Κανείς δεν αμφισβητεί τα περιορισμένα όρια της ελευθερίας αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη κατοικεί στο μεταίχμιο μεταξύ θέλησης και δυνατοτήτων  
 • τη δύναμη της πίστης παρόλο που δεν είναι καθόλου εύκολη αρετή, αφού χίλιοι πειρασμοί ξεπηδούν διαρκώς στο δρόμο μας για την τήρηση μιας δέσμευσης ή την υλοποίηση μιας ιδέας  
 • ότι εφόσον δεν είναι εφικτό να καταργήσουμε το παρελθόν καλό θα είναι επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση του παρόντος, εστιάζοντας σε ό,τι έχουμε και θέτοντας στόχους με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση, την αλλαγή και την ισορροπία.  
 • ότι όλες οι απαντήσεις και οι λύσεις βρίσκονται μέσα μας, απλά δεν έχουμε μάθει να ακούμε τον εαυτό μας. Το τι είναι καλό για εμάς μπορούμε να το γνωρίζουμε μόνο εμείς.  
 • ότι ο «καλός» Coach βρίσκεται δίπλα στον Coachee ακριβώς όπως, στον κόσμο των πτηνών, η μητέρα ταΐζει τα μικρά της αλλά παράλληλα τους μαθαίνει να πετούν ώστε να βρίσκουν και αυτά την τροφή τους αξιοποιώντας τα δικά τους φτερά.  

Ο Coach δεν πιστεύει 

 • ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων. Τα δεινά υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Απομένει σ’ εμάς η διαχείρισή τους.
 • ότι πρέπει να πιέζουμε τις καταστάσεις αλλά ότι χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε ακριβώς όπως όταν θέλουμε να ανάψουμε μια όμορφη φωτιά στο τζάκι. Πρώτα τοποθετούμε το προσάναμμα, μετά τα λεπτά κλαράκια και έπειτα το πρώτο κούτσουρο, διαθέτοντας σε κάθε στάδιο το χρόνο που του αναλογεί. 

Όροι και συνθήκες κατά τη διάρκεια του Coaching

Η συνεργασία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην ηθική, στη δεοντολογία, την εχεμύθεια, στο απόρρητο των συναντήσεων, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην αμοιβαία τήρηση του χρόνου και χώρου.

Οι όροι και οι συνθήκες, οι οποίες καθορίζονται από τον Coach, γίνονται αποδεκτές και από τις δύο πλευρές προκειμένου η συνεργασία να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Coach δεσμεύεται για τη συλλογή, φύλαξη και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του Coachee, εφόσον ο τελευταίος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Ο Coach ανατροφοδοτεί τον Coachee καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για την εξέλιξη αυτής, καθώς επίσης τον ενημερώνει για τις τεχνικές και τις μεθόδους που αξιοποιεί, δίνοντάς του την δυνατότητα να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. 

Πώς γίνεται κάποιος Coach;

Για να γίνει ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Coach απαιτούνται τα ακόλουθα:
Παρακολούθηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ακολουθούν τα standards Διεθνών Ομοσπονδιών Coaching
Εξάσκηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων όπως είναι μεταξύ άλλων η Συναισθηματική Νοημοσύνη, η Μαιευτική και Διαλεκτική
Πιστοποίηση και απόκτηση διπλώματος
Πρακτική και mentoring 

Σε τι διαφέρει το Coaching από τη θεραπεία με έναν ψυχολόγο;

Ο άνθρωπος που απευθύνεται στον Coach είναι ψυχικά υγιής και γι’ αυτό όταν αναφερόμαστε στη διαδικασία του Coaching επιλέγουμε τον όρο «συνεργασία» και όχι «θεραπεία».

Επίσης, το Coaching επικεντρώνεται στο παρόν, το σημείο που βρίσκεται ο Coachee σήμερα, και κοιτά προς το μέλλον, εκεί που θέλει να πάει.

Επιπλέον, οι συνεδρίες του Coaching επικεντρώνονται σε πρακτικά ζητήματα όπως είναι ο καθορισμός στόχων και η επίτευξη αποτελεσμάτων μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Coach διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον και τροφοδοτεί τον Coachee με πολλαπλά ερεθίσματα προκειμένου να ενεργοποιήσει τα ταλέντα, τις ικανότητες και τα χαρίσματα αλλά και να ανοίξει τους ορίζοντες και τη σκέψη του.  

Γιατί είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα ταλέντα και τις ικανότητές μας;

Γιατί εκεί βρίσκεται συνήθως το νόημα της ζωής του ανθρώπου που αναζητά την αρμονία και την ισορροπία. Όσο πιο νωρίς ανακαλύψουμε αυτό για το οποίο έχουμε φτιαχτεί, και το καλλιεργήσουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς γιατί κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Όταν εξασκούμε και βελτιώνουμε τις ικανότητες και τα ταλέντα μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε αυτό που κάνουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όταν επιλέγουμε επάγγελμα ή κάποια δουλειά δίχως να έχουμε λάβει υπόψη το ή τα ταλέντα μας τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επιλογή μας να είναι λανθασμένη, να μη μας ταιριάζει και να μας προκαλεί δυσαρέσκεια.

Για ποια θέματα μπορούμε να επιλέξουμε το Coaching;

Μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα θέματα είναι αυτά που ωθούν πιο συχνά έναν άνθρωπο να προσεγγίσει έναν coach:

 • Προσωπικές σχέσεις (συντροφικότητα, οικογένεια)  
 • Επαγγελματικές σχέσεις  
 • Εργασία: αλλαγή/επιδόσεις  
 • Οικονομικά: διαχείριση και οργάνωση  
 • Αυτογνωσία  
 • Διαχείριση άγχους και στρες  
 • Λήψη αποφάσεων  
 • Βελτίωση επικοινωνίας  
 • Διαχείριση χρόνου  
 • Ικανοποίηση προσωπικών αναγκών 

Επικοινωνήστε μαζί μας για ατομικές συναντήσεις και επαγγελματικές υπηρεσίες Coaching για ενθάρρυνση, σχεδιασμό και δράση!

Mindeffect logo

Υπηρεσίες Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης με Ευελιξία, Έμπνευση και Δημιουργικότητα

Διαμεσολάβηση \ NLP / Coaching . Εξέλιξη 

Επικοινωνία

mindeffect.gr@gmail.com

+30 6944550905

© Design Copyright 2022 Websitegreece.com - All Rights Reserved